Waarom MTBcupZH?

Rechtvaardiging Laagdrempelige regionale wedstrijden.

Het mountainbiken wint jaarlijks aan populariteit, zowel onder kinderen als volwassenen. Het aantal te verrijden wedstrijden neemt jaarlijks af. Zeker voor volwassenen is het aantal wedstrijden tot een minimum beperkt. Voor de jeugd is er de Landelijke Jeugd Competitie; waarbij de over het land verspreidde lokaties en het hoge niveau een grote drempel vormen voor deelname.

Regionale competities op de weg en in het veld zijn ieder jaar weer een succes. Het aantal kinderen dat op een MTB deelneemt aan de Mini Cyclocross Competitie groeit. En ook de regiocross voor volwassenen (veldrijden.com) wordt enthousiast bezocht door mountainbikers. Met andere woorden lijkt er onder mountainbikers behoefte te zijn aan een wedstrijdelement.

De afgelopen jaren is meermaals gepoogd een regionale MTB competitie op te zetten in Zuid-Holland. Tot op heden is het altijd gebleven bij goedbedoelde ideeën, onder andere door wisselingen in besturen. Nu Dirty Hill en R.W.V De Spartaan beiden weer de ambitie hebben om iets op te starten, is dit het juiste moment te zijn aangebroken om de daad bij het woord te voegen.

De rechtvaardiging moet worden vervolmaakt door enthousiasme van verenigingen en individuele rijders.

Integratie Jong en Oud. De keuze om de pijlen te richten op zowel jong en oud komt niet uit de lucht vallen. Naast bovenstaande redenen om wedstrijden te gaan organiseren, speelt de het actuele onderwerp van behoud van jeugdleden een grote rol om te kiezen voor ‘jong & oud’. Vele verenigingen ondervinden moeite om leden die de jeugdcatergoriën zijn ontgroeit te behouden bij de club. Slecht weinig van deze leden vinden aansluiting bij de volwassenen, op welk niveau dan ook. Integratie tussen beiden is noodzakelijk om beide groepen te laten wennen aan elkaar.