Reglement 2024

Over het algemeen wordt het reglement van de KNWU aangehouden om de grenzen van de organisatie en deelnemer vast te leggen. Eeen aantal punten zijn:

  • Stuurborden. Deelnemers rijden met stuurbordnummer van de MTBcupZH. Na de wedstrijd graag weer inleveren.
  • Materiaalcontrole. Steekproefgewijs dient het materiaal gecontroleerd te worden door de organiserende vereniging. Hierbij zijn de richtlijnen van de KNWU van toepassing.  De punten waarop wordt gecontroleerd, staan in het Handboek LJC-MTB 2018. Als je fiets niet in orde is krijg je de gelegenheid om je fiets in orde te (laten) maken, als je nog op tijd bent. In het Handboek LJC-MTB 2018 staat ook wat wel en niet mag als je tijdens de wedstrijd pech krijgt.
  • Materiaal & Uitrusting. Je mag meedoen als je een goede en veilige mountainbike hebt met wielen van maximaal 29 inch, een recht stuur, zonder scherpe en/of uitstekende onderdelen (b.v. standaard, spatborden etc.). De banden moeten breder zijn dan of gelijk zijn aan 40 mm. De uiteinden van het stuur of bar-ends moeten afgedicht zijn en de remmen moeten goed werken. Vanzelfsprekend is een goed passende, vaste schaalhelm verplicht.
  • Verzorging tijdens de wedstrijd / Verzorgingszone. In het Handboek LJC-MTB 2018 staat ook wat wel en niet mag als je tijdens de wedstrijd pech krijgt.
    Langs het hele parcours is technische assistentie door omstanders voor kleine reparaties (aflopende ketting, lekke banden etc.) toegestaan.
    Wisselen van fiets is niet toegestaan! Ook het aangeven van voedsel, drank & brillen is alleen toegestaan in de verzorgingszone. 
  • Inrijden. Inrijden op het wedstrijdparcours mag alleen tijdens de daarvoor ingeplande periodes. Daarbuiten is het parcours gereserveerd voor de wedstrijden. De jury zal hier corrigerend op toezien! Tevens dient rekening gehouden te worden met recreatiefietsers en andere gebruikers op openbaar terrein.
  • Helmplicht. Er geldt een helmplicht voor iedereen die zich fietsend op het parkoers begeeft. Dus ook voor je begeleiders en/of ouders. U riskeert uitsluiting tot deelname.
  • Jury. De jury dient te worden samengesteld uit vrijwilligers van iedere organiserende vereniging. De jury dient te worden verzorgd.
  • EHBO. EHBO-ers moeten duidelijk herkenbaar zijn. Voorkeur heeft om de vereniging de EHBO-ers te laten regelen vanuit hun leden of contacten.
  • Uitslagen. Uitslagen van iedere wedstrijd worden gepubliceerd op de website.
  • Prijzen. Dagprijzen in de vorm van b.v. Medailles te organiseren door de organiserende clubs,  Voor iedere categorie zijn er drie prijzen te verdelen voor de jongens/heren en meisjes/ dames. Let op: bij de hummels zullen de 3 snelste uit de groep 3-5 jarige en de 3 snelste uit de groep 6-7 jarige gehuldigd worden.
  • Huldiging. De huldiging vindt plaats op een podium op of nabij het wedstrijdterrein. Winnaars worden geacht om tijdens de huldiging in verenigings-wielerkleding op het podium te verschijnen. De prijzen worden niet aan een ander meegegeven.
  • Bezwaar. Bezwaar is niet mogelijk. Het plezier staat voorop, en een eventueel bezwaar kan nadien niet worden beoordeeld.
  • Parcours. Iedere organiserende vereniging is zelf verantwoordelijk voor het uitzetten van het parcours. Deze dient aanpasbaar te zijn voor de verschillende categorieën, en de veiligheid dient in acht te worden genomen. Tevens is het van belang dat het publiek de kans wordt gegeven om de rijders meermaals voorbij te zien komen. Voor organisatoren is het van belang dat een ronde van de Open klasse tussen de 6 en 10 minuten duurt. Zodoende rijdt men niet teveel rondes, en wordt er beperkt gedubbeld. Dat is fijn voor de jury, voor het publiek en voor de deelnemers!
  • Terreingebruik. Het gebruik van publiek domein kan niet zonder overleg. Soms is een melding voldoende, in sommige gebieden kan een evenementenvergunning noodzakelijk zijn. Op eigen terrein is dat niet noodzakelijk, maar op publiek domein wellicht wel. Dit kost tijd en geld. Per locatie dient uitgezocht te worden wat er nodig is, wat het kost, en hoeveel tijd het kost. Dit is aan de organiserende vereniging, maar de organisatie kan hierin wel steunen en/ of bemiddelen.
  • Tijden van de wedstrijden. De club dient zich aan de tijden te houden, zoals van te voren bekend gemaakt is. We willen teleurstellingen voorkomen en dat iedereen de wedstrijd kan rijden die hij deze dag in gedachten had te gaan rijden!